4 Temmuz 2014 Cuma

Hırka-i Şerif

Hz. Muhammed'in vasiyeti üzerine Veysel Karani'ye bırakılan önemli kutsal emanetlerden biri olan Hırka-i Şerif ziyarete açıldı...

Yukarıda ki metin Doğan Haber Ajansı'ndın. Haber ajansı, Hırka-i Şerif'in ziyaretçilere açıldığını duyuruyor duyurmasına ancak küçük bir bilgi yanlışlığıyla. Malesef ki bu bilgi yanlışlığı da birçok internet sitesinde de bu şekilde, düzeltilmeden girdi.

Giriş bölümünde yazan Hz Muhammed'in vasiyeti üzerine Veysel Karani'ye bırakılan kutsal emanetlerden biri  kısmı, haberi daha hızlı girebilmek adına birçok haber sitesinde değiştirilmeden kamuyona sunuldu. Dijital ortamdaki bu güvensizlik başka bir yazının konusu, şimdilik bu kısma girmeyelim...

Öncelikle Veysel Karani'ye verilen hırka Hz Muhammad'in vasiyet isteği değil.  İslam tarihinde özel bir yeri olan Veysel Karani, Yemen'de deve çobanlığı yaptığı sırada Yemen'e gelen müslümanlar aracılığıyla yeni dini yani İslamiyet'i benimsemiştir. Çok sevdiği ve tanışmak istediği İslam peygamberi Hz Muhammed'i ziyaret etmek amacıyla Medine'ye gitmiştir.

Veysel Karani'nin Medine'ye gittiği sırada peygamber evde yoktu, Veysel Karani'de annesine hemen döneceğinin sözünü verdiği için eve geri dönmek zorunda kalmıştır.

Hadiseyi öğrenen peygamber, Veysel Karani'nin kendisini görmek için onca yol gelip göremeden gitmiş olduğuna üzülmüş ve kendi hırkasını ona göndermiştir.

Ve bu hırkanın da, yerli yabancı birçok tarihçi tarafından Hırka-i Şerif camiininde sergilenen hırka olduğu söylenir...

Hikayenin İslam, Fars ve Osmanlı tarihçilerine göre ortak noktası bu. Bazı yabancı Ortadoğu tarihçileri de bu anlatının gerçeğe en yakın olan dizin olduğu görüşünde.

Ancak vasiyeti olduğu konusu yanlıştır. Lakin, Hz Muhammed'in hadislerde yazdığı kadarıyla bilinen 13 maddelik vasiyeti vardır ve hiçbirinse Veysel Karani'yle ilgili bir yazı yazmaz...

***

Küçük bir nok eklemek gerekirse, IŞİD,  daha önce bombaladıkları Suriye'nin Raka kentinde bulunan Veysel Karani türbesini, geçtiğimiz Haziran ayında türbe, heykel, minare gibi estetik eserler Allah'a ortaklık(şirk) saydığı için yerle bir etti.

http://www.youtube.com/watch?v=I3nnw_GUtcQ&oref=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DI3nnw_GUtcQ&has_verified=1

IŞİD'le ilgili sayfalarca yazı yazılabilir ancak tek bir şey söylemek istiyorum.
İslam adına cihat ettiklerini dünyaya duyuranlar,İslam Peygamberi'nin hırkasını hediye ettiği insan adına inşa edilen bir yapıya bile tahammüleri yok...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder